Παράλληλα, μίλησε για τρεις άμεσες προτεραιότητες: την εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται τα συστήματα υγείας, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, και την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών.
Επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την «έξυπνη εφαρμογή» του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων -όπως την εξήγησε η επίτροπος Μαργκρέιτε Βεστάγκερ στους υπουργούς Οικονομικών- κινητοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ και του ομίλου της ΕΤΕπ και αξιοποιώντας πλήρως την ευελιξία του δημοσιονομικού πλαισίου.
Ειδικότερα, ο επίτροπος Τζεντιλόνι στάθηκε σε δύο σημεία:
- Πρώτον, στα δημοσιονομικά μέτρακαι τα μέτρα ρευστότητας που έχουν αποφασιστεί έως σήμερα από τα κράτη μέλη. Ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα διακριτικής ευχέρειας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο ανέρχονται σε ποσοστό περίπου % του ΑΕΠ για το 2020, με την βέβαιη προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί πολύ σύντομα. Ως προς τις διευκολύνσεις ρευστότητας που ανακοινώθηκαν - περιλαμβάνουν δημόσιες εγγυήσεις και καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων- ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 10 % του ΑΕΠ.
- Το δεύτερο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση, ο Π. Τζεντιλόνι είναι ότι με τη δήλωση του Eurogroup αναλαμβάνεται σαφής δέσμευση και η Επιτροπή θα λάβει οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο πολιτικής χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων, για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την εμπιστοσύνη και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και θα το κάνει.
Διαβάστε επίσης:
Citi για Eurogroup: Καλή αρχή, αλλά ανεπαρκής σε αποφάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr